home | nieuws
Dashcam, de rijdende rechter!
Dashcams, oftewel kleine bewijscamera’s voor auto’s, worden steeds populairder. Deze videocamera’s, die op de voorruit van de auto worden gemonteerd, kunnen gebruikt worden om mooie routes vast te leggen.
Het voornaamste doel van de dashcam is echter het verzamelen van bewijsmateriaal. Ze registreren hoe een ongeluk is verlopen, wie er schuld had en wat het kenteken was van een bestuurder die na een incident wegreed. De beelden vormen dan wel onderdeel van het totale bewijs. De beelden zelf vormen over het algemeen niet voldoende bewijs en zijn dus ondersteunend.
De voordelen van de dashcam
De dashcam biedt automobilisten verschillende voordelen. De belangrijkste hebben we hieronder voor u op een rijtje gezet.
Bewijs bij ongevallen
Een dashcam registreert continu wat er tijdens het rijden gebeurt. In het geval van een ongeval kunnen de videobeelden duidelijk maken wat er precies is gebeurd en wie er schuldig is. Dit kan nuttig zijn voor verzekeringsclaims en juridische kwesties.
Bescherming tegen verzekeringsfraude
Dashcams kunnen helpen bij het voorkomen van verzekeringsfraude, zoals staged accidents (geënsceneerde ongevallen) waarbij iemand opzettelijk een ongeval veroorzaakt om een verzekeringsuitkering te krijgen. De beelden kunnen aantonen dat de claim onterecht is.
Bewaking van geparkeerde voertuigen
Sommige dashcams hebben een parkeerstand, waarmee ze automatisch beginnen met opnemen wanneer er beweging wordt gedetecteerd of wanneer de auto wordt geraakt. Dit kan helpen bij het identificeren van autodieven of andere schadeveroorzakers terwijl de auto geparkeerd staat.
Verbetering van rijgedrag
Het besef dat de rit wordt opgenomen, kan automobilisten aansporen om zorgvuldiger te rijden en zich aan de verkeersregels te houden. Dit kan resulteren in veiliger rijgedrag en minder ongevallen.
Vastleggen van onverwachte gebeurtenissen
Dashcams kunnen ook interessante of onverwachte gebeurtenissen vastleggen, zoals natuurrampen, bijzondere weeromstandigheden, of zelfs grappige situaties op de weg. Deze beelden kunnen later worden bekeken of gedeeld.
Gemak bij lange ritten
Dashcams kunnen worden gebruikt om mooie routes of lange reizen vast te leggen, om later terug te kijken of te delen met vrienden en familie.
Op vakantie? Waar is de dashcam wel/niet toegestaan?
Het gebruik van dashcams is niet in alle landen zonder beperkingen toegestaan en de wetgeving verschilt aanzienlijk van land tot land.
In Nederland bijvoorbeeld is het gebruik van dashcams toegestaan en zijn er geen specifieke beperkingen. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de privacy van anderen en te zorgen dat de camera het zicht van de bestuurder niet belemmert.
In België zijn dashcams ook toegestaan, maar de beelden mogen niet zomaar openbaar worden gemaakt vanwege privacywetgeving. Ze kunnen echter wel als bewijsmateriaal worden gebruikt bij ongevallen.
Het gebruik van dashcams in Duitsland is toegestaan, maar er gelden strikte privacyregels. De opname moet voldoen aan de GDPR-regelgeving (Algemene Verordening Gegevensbescherming), en de beelden mogen alleen korte tijd worden opgeslagen en moeten worden overschreven als er niets belangrijks is opgenomen.
Dashcams zijn in Frankrijk toegestaan, maar de bestuurder moet anderen informeren dat ze worden opgenomen. De beelden mogen alleen voor persoonlijke doeleinden worden gebruikt en niet openbaar worden gedeeld zonder toestemming.
En voor wie op vakantie gaat naar Engeland, hier zijn dashcams toegestaan en populair. Ze mogen vrij worden gebruikt zolang ze het zicht van de bestuurder niet blokkeren. Beelden kunnen worden gebruikt als bewijs bij ongevallen en verzekeringsclaims.
Verboden zijn de dashcams in landen als Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, Portugal en Spanje.
In veel landen bent u bovendien de pineut wanneer u het apparaatje tijdens het rijden bedient. In deze landen gelden dezelfde regels als bij het gebruik van smartphones in het verkeer.
Laat u als bestuurder informeren over de specifieke wetgeving en privacyregels van het land waarin u rijdt. Het niet naleven van de regels kan leiden tot boetes en juridische problemen.
Waar monteer ik een dashcam?
Het correct monteren van een dashcam is cruciaal voor zowel de effectiviteit van de opnames als de veiligheid van de bestuurder. Hieronder leest u een aantal richtlijnen voor het monteren van een dashcam.
De voorruit, achter de achteruitkijkspiegel, is de meest gebruikelijke en aanbevolen plek. Door de dashcam hier te plaatsen, heeft het een goed zicht op de weg zonder het zicht van de bestuurder te belemmeren. Zorg ervoor dat de dashcam hoog genoeg is gemonteerd zodat het niet in de weg zit.
Een andere plek is het midden van de voorruit, net onder de achteruitkijkspiegel. Dit biedt een symmetrisch en volledig zicht op de weg voor u.
Sommige bestuurders kiezen ervoor om de dashcam op het dashboard te monteren. Dit kan een goede optie zijn als de voorruit te steil is of als de camera een breed gezichtsveld heeft. Zorg ervoor dat de dashcam stevig vastzit en niet kan verschuiven tijdens het rijden.
Indien u een dashcam met een tweede camera voor de achterzijde hebt, monteer deze dan op de achterruit, in het midden en zo hoog mogelijk. Dit zorgt voor een goed zicht op wat er achter u gebeurt.
Houd rekening met wettelijke voorschriften. In sommige landen zijn er specifieke regels over de plek waar u een dashcam mag plaatsen. Over het algemeen geldt dat de dashcam het zicht van de bestuurder niet mag blokkeren. Zorg ervoor dat u voldoet aan de lokale wetgeving en richtlijnen.
Kunt u met een dashcam diefstal van uw auto voorkomen?
Een dashcam alleen is niet 100% effectief om diefstal van uw auto te voorkomen, vooral in vergelijking met de actieve beveiligingsfuncties van een autoalarm.
Zoals u al eerder in dit artikel hebt gelezen legt een dashcam beelden vast van activiteiten voor en soms achter de auto. Dit kan nuttig zijn voor bewijsmateriaal na een diefstal, maar het voorkomt de diefstal zelf niet.
Een zichtbare dashcam kan in sommige gevallen een afschrikmiddel zijn, maar veel professionele autodieven zullen niet worden afgeschrikt door een camera. Ze kunnen de camera gemakkelijk verwijderen of negeren, wetende dat de beelden meestal niet in realtime worden gemonitord.
De effectiviteit en voordelen van een autoalarm
Een autoalarm biedt diverse voordelen die bijdragen aan de beveiliging en bescherming van uw auto. We hebben de voordelen van een autoalarm hieronder voor u beschreven.
Preventieve Beveiliging
Afschrikking
Het geluid van een autoalarm schrikt potentiële dieven en vandalen af. De wetenschap dat een auto is beveiligd met een alarm ontmoedigt de autodief om in te breken of de auto te stelen.
Directe Waarschuwing
Een luid alarmsignaal trekt de aandacht van omstanders en waarschuwt de eigenaar van de auto. Dit helpt om een diefstal of inbraakpoging snel te stoppen.
Immobiler Functie
Veel moderne autoalarmen zijn uitgerust met een immobilizer die de motor blokkeert, waardoor de auto niet kan worden gestart zonder de juiste sleutel of afstandsbediening. Dit maakt het aanzienlijk moeilijker om de auto te stelen.
Reagerende Beveiliging
Melding naar u als eigenaar
Sommige autoalarmen kunnen meldingen sturen naar de eigenaar via een mobiele app of SMS, zodat u direct op de hoogte wordt gebracht van een mogelijke inbraak of diefstalpoging, zelfs als u niet in de buurt bent.
Lokalisatie en Tracking
Geavanceerde alarmsystemen kunnen GPS-tracking bieden, waardoor u de locatie van uw gestolen voertuig kunt volgen en deze informatie kunt delen met de politie.
Gemoedsrust
Verzekeringskortingen
Veel verzekeringsmaatschappijen bieden kortingen op premies voor voertuigen die zijn uitgerust met goedgekeurde autoalarmen, omdat ze het risico op diefstal verminderen.
Verhoogde Waarde van het Voertuig
Een goed beveiligde auto kan aantrekkelijker zijn voor potentiële kopers, mocht u besluiten uw voertuig te verkopen. Het kan de verkoopwaarde van uw auto verhogen.
Extra Functionaliteiten
Raam- en Deursensoren
Autoalarmen kunnen worden uitgerust met sensoren die detecteren wanneer ramen worden ingeslagen of deuren worden geopend zonder de juiste sleutel, waardoor de kans op een succesvolle inbraak verder vermindert.
Schok- en Bewegingssensoren
Deze sensoren kunnen abnormale bewegingen of trillingen detecteren, zoals pogingen om het voertuig op te tillen of in te breken en activeren het alarm.
Integratie met Andere Beveiligingssystemen
Compatibiliteit met Dashcams
Sommige geavanceerde alarmsystemen kunnen worden geïntegreerd met dashcams, waardoor de beveiligingsbeelden worden opgenomen zodra het alarm afgaat. Dit kan waardevol bewijsmateriaal opleveren bij een inbraakpoging of diefstal.
Afstandsbediening en Automatische Vergrendeling
Autoalarmen kunnen vaak worden bediend met een afstandsbediening, wat het gemakkelijk maakt om de auto op afstand te vergrendelen en te ontgrendelen. Dit biedt extra gemak en verhoogt de algehele beveiliging van uw auto.
Conclusie
Een autoalarm biedt een breed scala aan voordelen die verder gaan dan alleen het afschrikken van dieven. Het biedt zowel preventieve als reagerende beveiliging, verhoogt de gemoedsrust, en kan zelfs financiële voordelen opleveren via verzekeringskortingen. Door een autoalarm te installeren, verhoogt u de kans aanzienlijk dat uw auto, camper of boot veilig is en dat pogingen tot diefstal worden verijdeld.
Hoe gaan onze inbouwspecialisten te werk?
Onze inbouwspecialisten, die jaarlijks getraind worden door KIWA, hebben ruimschoots ervaring opgedaan in de automobielindustrie en zijn echte liefhebbers van auto’s. Na de inbouw van het SCM autoalarm op een door u gekozen locatie krijgt u van onze inbouwspecialist mondelinge instructies die u ook schriftelijk van ons ontvangt. Zo kunt u in alle rust de instructies nog een keer nalezen.
Mocht u na de inbouw van uw SCM auto alarm nog vragen hebben dan kunt u niet alleen terecht bij onze inbouwspecialist maar ook bij onze servicedesk in Lelystad. Op ons kantoor in Lelystad is een enthousiast en gedreven team werkzaam waar u terecht kunt voor al uw vragen over het inbouwen van uw SCM autoalarm.